Lucruri mai puțin cunoscute despre acidul hialuronic și puterea sa de întinerire a pielii
Acidul hialuronic – acest ingredient-minune folosit în majoritatea tratamentelor anti-aging – are efecte dovedite de peste 80 de ani de cercetare. Și pentru că oricine își dorește să rămână tânăr cât mai mult timp, acidul hialuronic a câștigat rapid încrederea femeilor din întreaga lume, contribuind semnificativ la netezirea pielii și la estomparea ridurilor de pe milioane de chipuri.
Printre cele mai importante motive care stau la baza succesului pe care acidul hialuronic îl are asupra tenului se numără faptul că organismul nostru îl acceptă foarte bine. De fapt, cunoscut şi sub numele de „hyaluronan” sau „hialuronat”, acidul hialuronic este un carbohidrat ce se găseşte în mod natural în organismul uman, în special în ţesuturile conjunctive, cartilaje şi piele.
Știați că...?
Așadar, acidul hialuronic este, fără doar și poate, una dintre vedetele industriei cosmetice și, pentru că se bucură de o asemenea popularitate binemeritată, aproape toată lumea îi cunoaște potențialul.
Ceea ce nu mulți știu, însă, este că acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934 în ochii bovinelor, iar după începutul anilor `70 și până recent, molecula era obținută prin fermentarea bacteriilor prezente în creasta cocoșilor.
În prezent, evoluția tehnologiilor moderne le permite specialiștilor din industria cosmetică producerea diferitor tipuri de acid hialuronic care pot fi folosite în tratamentele antirid atât sub formă de serum sau creme, cât și în varianta injectabilă, disponibilă în cabinetele de chirurgie estetică.
Cum acționează acidul hialuronic?
Secretul ascuns în spatele efectelor atât de rapide pe care acidul hialuronic le are asupra pielii constă, de fapt, în capacitatea imensă a acestuia de a reţine cantităţi mari de apă – de până la 100 de ori volumul propriu – fapt pentru care este considerat unul dintre cele mai bune ingrediente pentru hidratarea tisulară.
Mai mult decât atât, rolul acidului hialuronic constă în transportarea nutrienţilor către celulele pielii și purificarea acesteia de toxine, acţionând, totodată, ca un lubrifiant.
De ce avem nevoie de acidul hialuronic din tratamentele cosmetice dacă el se găsește deja în organismul nostru?
Deși faptul că acidul hialuronic este o componentă a țesutului nostru conjunctiv este un lucru minunat, de care – chiar dacă nu realizăm – ne bucurăm din plin în prima parte a vieții, există, totuși, și o veste mai puțin bună.
Odată cu înaintarea în vârstă, volumul de acid hialuronic din epidermă scade, ceea ce duce la pierderea elasticităţii pielii şi la apariţia ridurilor.
Astfel, pielea noastră are nevoie de ajutor suplimentar pentru un plus de hidratare și recăpărarea tonusului, iar cremele și serul cu acid hialuronic reprezintă singura soluție prin care se poate bucura de efectele acestui ingredient extraordinar.
Așadar, produsele pe bază de acid hialuronic suplinesc minusul cauzat de trecerea timpului și ajută la redensificarea, uniformizarea și netezirea pielii, diminuând aspectul ridurilor și a liniilor fine.
În plus, în anumite cazuri, produsele pe bază de acid hialuronic se pot dovedi chiar mai eficiente decât cele compuse pe bază de colagen, rezultatele rămânând vizibile mai mult timp.
Ce efecte are acidul hialuronic asupra pielii:
- Estompează ridurile;
- Tratează cearcănele;
- Hidratează pielea de pe față, gât, decolteu și mâini;
- Stimulează sinteza de colagen;
- Conferă luminozitate pielii.
Cremă sau ser cu acid hialuronic?
Știm că majoritatea femeilor care intenționează să urmeze un tratament cu acid hialuronic pentru ten oscilează între creme și ser, neștiind care dintre variante este mai eficientă.
De fapt, cercetările au demonstrat că, în funcție de conținutul fiecărui produs în parte, cele mai bune rezultate ar putea fi obținute prin combinarea ambelor variante.
Produsele Gerocossen DUO CARE, spre exemplu, formează un sistem avansat de îngrijire a pielii, format din ser și cremă pentru hidratare intensă, concepute pe bază de microsfere cu acid hialuronic.
Serul infuzeaza pielea cu acid hialuronic pentru a o ajuta să-și refacă nivelul optim de hidratare și, totodată, pregătește tenul pentru beneficiile cremei.
Îmbogățită cu un complex de uleiuri naturale din argan, susan, avocado și unt de Shea, crema reface bariera naturală a pielii, îi conferă suplețe și prospețime și îi asigură hidratarea pentru 24 de ore.
Surse de acid hialuronic în propria bucătărie
O piele frumoasă este o piele sănătoasă, ceea ce înseamnă că – pe lângă cremele și tratamentele cosmetice folosite – este important să adoptăm și un stil de viață mai sănătos atunci când ne dorim să ne păstrăm tinerețea cât mai mult timp.
Astfel, alimentația joacă un rol esențial în păstrarea vitalității și a tonusului organismului, lucru care se vede, negreșit, și pe chipul nostru.
Este, așadar, recomandat să consumăm periodic alimente care ne pot suplimenta cantitatea de acid hialuronic necesară menținerii sănătății pielii, ceea ce înseamnă că trebuie să acordăm mai multă atenție produselor bogate în substanțe antioxidante ce conțin vitaminele A, C și E, minerale precum zinc sau magneziu, polifenoli (substanțe flavonoide) și acizi grași omega 3.
Exemple de alimente bogate în acid hialuronic:
- Fructe: kiwi, lămâie, portocală, ananas, struguri, caise, căpșuni, pepene, papaya, avocado.
- Legume și rădăcinoase: pătrunjel, conopidă, morcovi, dovlecel, castraveți, broccoli, spanac, roșii, cartofi, sfeclă de zahar.
- Pește: ton, macrou, hering, somon.
- Alte alimente: soia, ouă, brânză slabă, carne albă (de exemplu, carnea de pasăre preparată cu tot cu cartilaje, piele și articulații), ceai verde, semințe de dovleac, orez.